Психология на успеха.

Каква може да е е психологията на успеха, прилагана толкова систематично в страните по света?

  • - Добро планиране, 
  • - много и здрава работа, 
  • - голяма упоритост, стигаща понякога до магарешки инат 
- ето това правят всички преуспяващи "заработвайки" своя успех.

Ако изучим психологията на растеж, използвана от "момчета" като Тед Търнър, Бил Гейтс и Рос Перо, с която те са станали богати, ще установим че тя не е по-различна от тази, която сме описали тук, по-долу.
Направете тази психология за действие своя собствена стратегия, защото това е начина, който използват днес всички преуспели хора, както в България, така и по целия свят и съвсемВръзка скоро и Вие ще се наредите сред преуспяващите.

Но преди всичко е необходимо вече да сте определили в какъв бизнес ще се развивате. Ако нямате никаква представа, погледнете нашите идеи за собствен надомен бизнес - там ще откриете десетки различни възможности.

Подгответе си нужния бизнес план и да стартираме по пътя към успеха.


Стъпка 1: Започнете първия си бизнес проект.

От него ще израстне всичко. Той има и много силно психологическо значение за цялостния Ви успех, защото е установено, че човек се учи от своите успехи. Затова първия Ви проект трябва задължително да е успешен.

Започвате като собственик-оператор. Т.е. сами си да работите, без работници - изцяло самостоятелно. Това ще направи режийните ви разноски малки и ще ви позволи да сте много конкурентоспособни.

Стъпка 2: Инвестирайте веднага цялата печалба обратно в бизнеса си, 

докато си издълбаете полагащата ви се ниша на пазара и се наложите сред клиентелата.

Стъпка 3: Станете работодател.

Наемете един или двама души, а ако се налага и повече. Това се налага да го направите, защото като работодател, вие ще изграждате своето богатство не само въз основа на своите предприемачески усилия, но и от усилията на хората, които ви помагат в това начинание.

Т.е. така прилагате психологията на лоста - с малко лично усилие постигате голям резултат. Ако за Вас работи един служител или работник, ефекта примерно е единица. Ако Ви работят 10 души - ефекта е 10. Ако организирате работата на 1000 души персонал - ефекта става 1000 и т.н.

Стъпка 4: Поставете управител.

Като напъпващ мега-предприемач вие не бихте желали да бъдете спъван от дребни детайли, които може да урежда и някой друг.

Нещо повече, с наемането на компетентен мениджър, който да се ангажира с ежедневните проблеми на вашия бизнес, вие ще имате възможност да разполагате с повече свободно време, за да се концентрирате върху психологията на растежа - оглеждането за нови възможности и нови пътища за разширяване на империята ви.

Стъпка 5: Разнообразявайте.

Повечето успели предприемачи развиват дейността си в много посоки, подобно на паяжина. Съвсем просто е, повече различни предприемачески начинания, повече шансове някои от тях да заработят успешно и да Ви компенсират загубите от неуспешните начинания. Както е казано "Не слагай всичките си яйца в една и съща кошница.".

Стъпка 6: Капитализирайте пазара си.

Потърсете и други начини за изкарване на пари от бизнеса, който вече имате. Например, ако продавате успешно една модна риза, имате добри шансове на същите клиенти (на същия пазар) да предложите и елече, вратовръзка, панталон, костюм, колан, ръкавели... Така ще спечелите значително повече пари.

Стъпка 7: Продавайте права.

Развитието на успешен бизнес не е лесна психологическа задача. Много успели предприемачи започват да продават правото да се работи по тяхната схема (франчайзинг) в други райони на страната или даже в чужбина. И в това има много логика и най-вече психология, защото непредприемачите също са хора, искат да спечелят, но по начин, който е в значително "по-смлян" вид.

Други преуспели хора продават лицензи за започване на същия вид бизнес, но в други страни. Американските ресторанти за бързо хранене на Макдоналдс го правят много успешно. Те печелят милиони долари, като продават права за свой тип ресторант. Защо и бьлгари да не направят същото с някои наши национални специалитети (кебапчета, кьрначета, боб чорба, шкембе ит.н.)?

Стъпка 8: Станете Председател на борда - върхът на сладоледа.

След като веднъж сте стигнали до тази последна стьпка, вие повече няма да „работите“. Вие ще се оттеглите от ежедневните операции по вашият бизнес, но ще делегирате повечето от работата на вашият борд на директорите, както и на своите мениджъри. Плащайте им да тичат по текущите ви дела, докато вие просто вземате решенията.

Управление от дистанция.

И най-добрата част настьпва, когато като повечето многомилионни компании, вие започнете да управлявате своя бизнес „от дистанция“, било то от голф игрището или от слънчевите Кариби. Най-върховната част от този план в осем стъпки е в това, че той може да бъде започнат веднага, още сега. Не се притеснявайте.

Не забравяйте, че някои от най-великите понастоящем компании са тръгнали от кухненската маса, почти без пари. Вие също можете да го направите. Следвайте горният план. И след година, две или десет, кой знае докъде можете да стигнете и колко богати можете да станете, като председател на борда или да речем като мажоритарен собственик.

Вие можете да преуспеете независимо от своето минало и от сегашното си положение, независимо какво е образованието или квалификацията ви. Всичко е въпрос на положителна психическа нагласа.

Стига идеите ви да са реалистични - вие просто можете да ги реализирате по горната схема. В това няма никакво съмнение. Но ако започнете веднага. Иначе психологията на колебанието е също могъща сила, която е провалила не една или две мечти.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Няма коментари:

Публикуване на коментар