"Времето е пари!" - Психология на времето.

Психологически феномен ли е времето?

Много хора са чували, че "Времето е пари!", но са единици тези, които съвсем точно знаят за какво става дума. Да вземем за пример Вашата заплата. Да допуснем, че получавате 700 лв на месец. Това много ли е или малко. Реално погледното, тези пари са горе долу колкото за обичайните Ви консумативи през месеца (храна, вода, ток, бензин, телефони, дрехи, интернет ...) .

Да изчислим колко са тези пари за една година - 12 месеца х 700 лв = 8400 лв. Това сега как е? Определено е повече от 700 лв. И с тези пари определено могат да се купят повече неща - компютър, кола, гараж. .. А ако изчислим тези пари за едно време от 30 години? 8400 лв х 30 години = 252000 лв, четвърт милион! Това вече е съвсем друго и в този случай говорим за съвсем различни възможности.

Започвате ли да схващате идеята за времето и парите? 

Ако е толкова очевидно че "Времето е пари", защо тогава толкова малко хора прилагат това правило или се възползват от него? Ето това е психологическия феномен. Хората не могат да мислят и действат в дългосрочен план. Те предпочитат да се напрегнат с пускането на един фиш за поредния Джак-пот и толкова. За следващия Джак-пот (след 1 - 2 години) се надяват и даже без да са пуснали фиш. Наистина е учудващо колко много хора си мислят, че са вечни. Истината е, че средната продължителност на живота е 65 - 70 години.

Затова сега си представете, че присъствате на своето погребение.

И да предположим, че след погребението вече няма никакви там прераждания, животи след смъртта, задгробен живот и др. подобни. Т.е. представете си, че живота Ви си е отишъл завинаги. И сега трябва да произнесете прощалното слово за себе си. Какво ще кажете за себе си? С какво ще Ви запомнят? Какво ще оставите на хората? На близките си?

Според мен това е един много поучителен психологически експеримент. Убеден съм, че той би могъл да Ви отвори очите за това, колко безперспективно е цялото това отлагане на задачи, на мечти ... за да ги свършите или постигнете в някакво неопределено бъдеще, което утре може да е свършило за Вас окончателно.

Напишете своето прощално слово.

Замислете се! Напишете своето прощално слово и от този момент нататък започнете да цените времето, с разбирането, че то НЕОМОЛИМО изтича между пръстите Ви. Така съвсем ясно ще разберете, че нямате никакво време за губене, още повече за разни там дреболии и ще се концентрирате върху постигане на главното послание в своя живот - Вашето прощално слово! Memento mori! Помни смъртта! Помни, че ще умреш! Затова не си губи времето за дреболии.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Няма коментари:

Публикуване на коментар